Ideology and curriculum, - Bergenhenegouwen, G. (Pedagogische Studiën, 1980)
Beide theoretische stromingen zijn op zichzelf reeds zeer ingewikkelde constructies, omdat zij beide de complexiteit van het maatschappelijk gebeuren in zijntotaliteit pretenderen aan te geven. Apple wil deze tweestromingen met elkaar combineren en tot een meerintegratieve verklaring en analyse van het onderwijs inonze samenleving komen. Een uitermate boeiende maartegelijkertijd ook moeilijke opgave, waarin Apple m.i. ophet theoretische niveau redelijk goed is geslaagd.