De toekomstige lerarenopleiding in Indonesië - Cingel der van , N.A. (Pedagogische Studiën, 1980)
Indonesië heeft een bevolking van 135 miljoen zielen. Jaarlijks groeit deze bevolking met 2%. Het merendeel woont op Java, dat een dichtheid heeft van 565 inwoners per km^.De enorme uitgestrektheid van dit grote eilandenrijk metongeveer 6000 bewoonde eilanden gaat gepaard met eenveelheid van verschillende culturen en talen. De problemen waarvoor de regering gesteld wordt zijn talloos enmoeilijk. De pogingen tot politieke stabilisatie hebben eensterke centralisatie tot gevolg die de wapenspreuk eenheid in verscheidenheid geweld aandoet. De derde wegvan Sukamo is reeds lang vervangen door een sterk Westers georiënteerd beleid. Er is een toenemende industrialisatie waarbij echter ook kleinschalige, arbeidsintensievebedrijven een kans krijgen, de grondstoffenproductieneemt toe. De infrastructuur wordt verbeterd via wegenaanleg, aanleg van vliegvelden, huizenbouw, scholenbouwen oprichting van gezondheidscentra enz. De doelen vande ontwikkeling heten te zijn: het omhoog brengen van delevensstandaard van de hele bevolking en tegelijkertijd hetleggen van een fundering voor de verdere ontwikkeling. Bijdeze ontwikkeling maakt Indonesië gebruik van hulp uithet buitenland. Vooral de Wereldbank heeft er grote invloed op. Critische volgers van het beleid vrezen dat dezehulp het karakter heeft van neokolonialisme en veel minder de verbetering van de positie van de bevolking dientdan die van het internationale bedrijfsleven. Het Westersgeoriënteerde liberaal economisch klimaat vergroot dekloof tussen arm en rijk en maakt de economie recessiegevoelig. De recente rehabilitatie van Sukamo luidt wellichteen periode van verandering in die mogelijk leidt tot terugkeer naar een eigen en meer geëigende ontwikkeling. Ondanks de toename van de landbouwproductie van gemiddeld 4,5% per jaar stijgt de export niet en de kwaliteitneemt zelfs af. Er moet rijst worden geïmporteerd om devoedseltekorten te compenseren. Hoewel familyplanningin een sneller tempo dan werd verwacht voet aan de grondkrijgt is en blijft het centrale probleem de overbevolkingvan Java. Door transmigraties streeft de regering naar hetoplossen van de meest knellende situaties.