Het nut van ouderkursussen - GLADDER, J.M. (Pedagogische Studiën, 1979)
De geschiedenis van de korte gestruktureerde ouderkursus wordt besproken vanaf de oudergespreksgroepen zoals die in het begin van deze eeuwwerden gegeven. Als andere voorloper van de ouderkursus wordt de mediatietherapie beschouwd,die in tegenstelling tot de gespreksgroepen meestalwel de gewenste effekten bleek op te leveren. Heteerdere onderzoek naar Rogeriaanse en gedragstherapeutische ouderkursussen bleek lacunes te vertonen die schrijver dezes in zijn promotie onderzoekprobeerde op te vullen. Het daarbij gebleken nut vandergelijke kursussen ter behandeling van problemenmet kinderen rechtvaardigt gebruik op grotereschaal dan thans gebeurt. Het preventieve gebruiker van staat nog slechts in de kinderschoenen. De eerste oudergespreksgroepen stammen uit de Verenigde Staten waar de in 1888 opgerichte ChiidStudy Association lezingen over kinderopvoedingorganiseerde. In het begin van deze eeuw verschoofhet accent van de lichamelijke verzorging van kinderen naar onderwerpen als het belang van het tonenvan liefde warmte en begrip. Tegelijkertijd werdende inleidingen steeds korter en werd steeds meer tijdbesteed aan de onderiinge diskussie na de lezingen.In Amerika js de tussen 1940 en 1960 meest voorkomende vorm van gespreksgroep de diskussiegroepdie ongeveer acht maal bijeenkomt en waar de gespreksthema's grotendeels door de ouders wordenbepaald (Auerbach, 1968). In Nederland werd in1919 de Vereniging ter bevordering van het onderwijs in kinderverzorging en opvoeding opgericht,met als doelstelling o.a. het geven van kursussen aanaanstaande moeders. In 1920 werd in Amsterdam ineen houten gebouwtje aan het IJ de eerste vaderkursus in Europa gegeven, met als gespreksthema'sverwenning, slaan, ongehoorzaamheid, ondeugd, engeschikte bezigheden voor kinderen. In de moederkursussen werd de tijd vaak verdeeld in een praatuurover voeding, kleding, en opvoeding, en een werkuur waarin speelgoed werd gemaakt. Zo'n speelgoedkursus duurde vaak tien avonden en werd bezocht door een vijftiental moeders. De in Nederiandtussen 1940 en 1960 meest voorkomende ondergroepis de vijf tot zeven keer bijeenkomende praatgroepover spel en speelgoed voor ouders van kleuters(Wentzel, 1959).