Bevrijding van het kind. Een analyse van het verschijnsel gezag - Langeveld, M. (Pedagogische Studiën, 1978)
Het schijnt niet iedereen duidelijk te zijn, dat kinderen niet> hun leven gevraagd hebben en dat dus het eerste"^isfeit van geboorte en ontvangst van het kind dat derVerantwoordelijkheid is voor de conceptie en geboorte vankind. Niet 'gezag' of 'macht' of 'geweld', waarvanpendel vol zit. Verantwoordelijkheid veronderstelt bel^ouwbaarheid en een mate en wijze van bekwaamheid,^ok deze basiskategorieën ontbreken bij Mendel. En^mee is het onmogelijk geworden op pedagogisch^fantwoorde wijze over (pedagogisch) 'gezag' teSchrijven. Of het zij dan louter negatief. Dit doet niets af^ het feit, dat de vertaling van mej. Nagel onze volleWaardering verdient. Zij kon het boek niet voor hemOpnieuw bedenken en herschrijven.