Balans van tien jaar S.V.O.-werk - Souren, C.J.M.H. (Pedagogische Studiën, 1976)
Mij is de mogelijkheid geboden om, bij mijn aftreden als directeursecretaris van de Stichting voorOnderzoek van het Onderwijs, een globale balansop te maken van het werk dat gedurende de eerste10jarige periode van haar bestaan (van einde 1965tot einde 1975) door de S.V.0. is verricht. De term 'balans opmaken' heb ik daarbij in watruimere zin geïnterpreteerd. Ik zal niet alleen spreken over wat de Stichting wel en niet heeft bereiktt.a.v. een aantal zaken waarmee zij bemoeienis heeft,maar daar ook een verklarende toelichting op geven.Tenslotte zal ik, naar de toekomst ziende, in eenkorte afsluitende beschouwing, enkele persoonlijkegedachten op een wat breder vlak formuleren overeen viertal belangrijke prioriteiten die, vanuit dedoelstelling van de S.V.0. gezien, de hoofdaandachtmoeten hebben bij de ontwikkeling en vernieuwingvan het Nederlands onderwijs, waarbij het onderzoek zo nauw betrokken is.