Menspsychologieën - een inleiding tot de Europese en Anglo-amerikaanse humanistische psychologie. - Pieters, J. (Pedagogische Studiën, 1976)
Grabijn, de vertaler, en Huizinga, o.a. promotor vanMaslow in Nederland, schrijven in het ten geleide dat denatuurwetenschap niet zo stevig meer is, dat de objectieve werkelijkheid een steeds subjectievere zaak wordten dat het zeker is dat er in de menswetenschappen geenobjectief te bestuderen werkelijkheid (meer) is. Nog even wachten en u weet niet zeker dat u van devorige en volgende zinnen (n)iets begrijpt.Het boek van Jensen is gemakkelijk en moeilijk;gemakkelijk doordat je even goed op pag. 53 met hetboek kunt beginnen als op pag. 167 of pag. 1 en moeilijkomdat het vermoeiend is om steeds weer te moeten lezendat de humanistische psychologie (voortaan afgekort tothum.ps.) de Haarlemmer olie van de sociale wetenschappen dreigt te worden. De psychologie moet de mens 'heel' laten, is hetadagium van de hum.ps. Dat de mens 'heel' gelaten moetworden, is wetenschappelijk nooit bewezen; het is eengeloof dat zich afzet tegen de valse profetieën van hetbehaviorisme, de psychoanalyse, het reductionisme, hetdogmatisch determinisme, het dogmatisch rationalismeen het dogmatisch etc. Jensen geeft echter niet altijd eenjuist beeld van de door hem bestreden 'valse' opvattingen; soms loopt hij zichzelf voor de voeten. Zo wordt oppagina 76 en 77 beweerd dat het behaviorisme de natuurwetenschap als ideaal heeft. Daaruit trekt Jensen de conclusie dat in het mensbeeld van het behaviorisme demens een verstandelijk wezen is: immers de natuurwetenschappers gaan verstandig te werk. Jensen'sconclusie wordt pas zinnig als men vindt dat kwijlen eenvorm van redeneren is.