Is het probleem van het „zittenblijven" onoplosbaar? - Brouwer, W.H. (Pedagogische Studiën, 1974)
Toen de Minister van Onderwijs, Kunsten enWetenschappen twee jaar geleden aan de TweedeKamer mededeelde, dat het aantal zittenblijversen nietgeslaagden voor de eindexamens jaarlijks 150 millioen kostte, schrikte hij daarmedeook een veel wijdere kring van Nederlanders op,waaronder velen, die zich gewoonlijk niet in deeerste plaats voor onderwijsproblemen interesseren. Ook toen de Minister in antwoord op eengestelde vraag deze opgave nader verklarend,het bedrag enigszins terugbracht en verschillendeschryvers in de pers het nog verder wilden reduceren, bleef de indruk achter, dat naast hetpaedagogische ook het economische aspect vandit probleem zeer ernstig moet worden genoemd.