Counseling en school counseling: enige achtergronden - Vries de , D. (Pedagogische Studiën, 1974)
In dit artikel wordt gepoogd enig licht te werpenop de theoretische achtergronden van het werkvan de school counselor in de Verenigde Staten.Daartoe wordt eerst de term 'counseling' nadertoegelicht, waarna de functie van theorievormingin counseling wordt aangeduid en de relatie vancounseling tot psychotherapie wordt besproken.Vervolgens komt ter informatie en oriëntatiein kort bestek een aantal theorieën met betrekkingtot counseling aan de orde alsmede de kritiek opdie theorieën.Tevens wordt een aantal definities van counselingaan de lezer voorgelegd ter illustratie van de verscheidenheid in benadering van het begrip 'counseling'. In een slotbeschouwing worden de speciale bijdragen besproken, die verschillende theorieën aanschool counseling hebben geleverd en nog leveren.Het artikel wordt afgesloten met een opmerkingover de doelstellingen van school counseling. Indeze beschouwing wordt uitgegaan van Amerikaanse visies op Amerikaanse situaties. We zijnvan mening dat deze visies ook voor de Nederlandse onderwijssituaties van belang zijn..