Algoritmen en aanschouwelijke schema's in het grammatica-onderwijs - Wolters, M.A.D. (Pedagogische Studiën, 1974)
In dit onderzoek hebben we de funktie van eenwerkalgoritme vergeleken met de funktie van eenstruktuuralgoritme en een aanschouwelijk schema.Het werkalgoritme is een algoritme waarinbehalve aan de logische ook aan de psychologischeaspekten aandacht is besteed. Dit in tegenstellingtot een struktuuralgoritme dat alleen op de logische aspekten de nadruk legt. Het onderzoek isgedaan in aansluiting op een onderzoek vanKuljutkin en Suchobskaja, waarin gekonkludeerdwerd, dat een aanschouwelijk schema als methodeom automatiseringsvaardigheden aan te leren beterfunktioneerde dan een algoritme. Een algoritmezou vanwege het stapsgewijze karakter belemmerend werken. Op grond van de gegevens uit hetonderzoek van K. en S. hebben we een werkalgoritme kunnen samenstellen.Het algoritme dat K. en S. gebruikt hebben inhun onderzoek, hebben we struktuuralgoritmegenoemd. Het gaat zowel in het onderzoek vanK. en S. als in ons onderzoek om het aanleren vandezelfde grammatikaregel. Op grond van deresultaten uit ons onderzoek moeten we konkluderen:a. dat het werkalgoritme een goede methode isom automatiseringsvaardigheden aan te leren,dit in tegenstelling tot het struktuuralgoritme,b. dat het aanschouwelijk schema in principe dezelfde funktie heeft als een werkalgoritme.