Waarom verlenging van de leerplicht? - Grandia, J. (Pedagogische Studiën, 1972)
De Wet op de Leerplicht van 1969 bepaalt dat iederkind naar school moet op 1 augustus van het jaarwaarin het de leeftijd van zes jaar en acht maandenbereikt. Het kind mag van school af na minstens negen jaar onderwijs te hebben genoten dan wel nadathet zestien jaar is geworden.In de volksvertegenwoordiging is bovendien eenverdere leerplichtverlenging voorgesteld en wel in devorm van partieel onderwijs, dat wil zeggen één oftwee dagen onderwijs wanneer de jeugdige reeds ineen bedrijf werkzaam is.Leerplichtverlenging houdt evenwel een beperkingvan de persoonlijke vrijheid en verantwoordelijkheidin, die alleen is te aanvaarden indien het algemeenbelang dit vereist. De verlenging van de leerplicht tot 16 jaar betekentin de eerste plaats dat het kind langer in de pedagogische sfeer van de school blijft. Dit kan van verstrekkende betekenis voor de persoonlijkheidsvormingvan de jeugdige zijn daar in de levensperiode van 12 ä13 tot 15 ä 16 jaar in biologisch opzicht het meisjevrouw en jongen man wordt. Het proces van sexuelerijping neemt dan, in de ontwikkeling naar volwassenheid, een aanvang. Aangezien de jeugdige mens indeze periode psychisch kwetsbaar is, zou het gewenstkunnen zijn de jeugdige langer dan vroeger het gevalwas, in het beschermde milieu van de school te houden.