„De jonge onderzoekers" - Meijers, H.G.H. (Pedagogische Studiën, 1970)
Overal in de lande verschijnen binnen enkelejaren jeugdlaboratoria en jeugdinstituten van„De Jonge Onderzoekers", waar jonge mensenvan 12 tot 20(?) jaar „de ruimte, de middelen en óók de begeleiding vinden, die nodig is,om zelfstandig wetenschappelijk onderzoek tedoen" en tevens „voorlichting kunnenkrijgen". „Het gaat om ALLE wetenschappen,dus niet alleen om de Bwetenschappen, maarook om de A en Cwetenschappen".Aansluiting op een SBOwens?Het zal een antwoord kunnen worden op deschijnbaar zeer boute uitspraak van HansEggenkamp, onderwijsmedewerker van DeNieuwe Linie, die op het scholierencongres1968 van de SBO meende: „Alle scholen moeten maar weg; er moeten instituten komen,waar iedereen in en uit kan lopen en informatie kan vragen", want „De Jonge Onderzoekerswillen mede gebruik maken van apparatuuren instrumenten, van boeken en tijdschriften,van rekenmachines en computers, enz., onderdeskundige begeleiding". Het SBO zou hieraanwaarschijnlijk willen toevoegen: niet onder(dictatoriale) leiding. De jonge mensen kunnen komen met vragen.Het antwoord kunnen ze wellicht vinden in deliteratuur, maar daarin zal iemand hen aanvankelijk de weg moeten wijzen. In een aantalgevallen is een antwoord op een vraag reedsgegeven. Maar jonge mensen willen vaak verifiëren; anderen staan min of meer wantrouwend tegenover „the establishment", inclusiefde producten, uitspraken en methoden van degevestigde wetenschap. Hen wordt nu de gelegenheid geboden te verifiëren, een zelfstandigonderzoek te doen. Ditzelfde is vanzelfsprekend het geval, indien nog geen duidelijkantwoord in de literatuur te vinden is. Dit isnu het doel van „De Jonge Onderzoekers".