Study of Values - SiMME, M.J. (Pedagogische Studiën, 1970)
Een onderzoek naar waardeschattingen bij meisjes van 13 tot 16 jaar uit het L.H.N.0. in 1960, en naarde veranderingen in deze waardeschattingen bij dezelfde leeftijdsgroep in 1970. Het te bespreken onderzoek uit 1960 was eenonderdeel van een uitgebreid onderzoek, verrichtdoor het Psychologisch Instituut van de R.U.Leiden bij het Katholiek lager nijverheidsonderwijs voor meisjes, in opdracht van het K.P.C.afdeling H.N.0. Het strekte zich uit over 8 scholen, verspreid over het land, die te zamen een verantwoord sample vormden van alle scholen vandeze soort in Nederland. De ppn waren 200 leerlingen van het eerste schooljaar, die aan het beginvan hun opleiding onderzocht zijn, en 200 leerlingen van het tweede jaar, die aan het einde daarvan onderzocht zijn. Als controlegroepen dienden o.a. overeenkomstige leeftijdsklassen vannietKatholieke huishoudscholen, nl. een Openbare en een Prot. Christ. schooP. Gezien degrote veranderingen in het denken en doen vande jeugd in de laatste 10 jaar, heb ik dit onderzoek in 1970 op dezelfde scholen herhaald enuitgebreid door er ook het derde jaar van hetL.H.N.O., de z.g. assistentenkiassen, bij te betrekken.