Afscheid van Dr. J. H. N. Grandia - Redactie, Ph.J. (Pedagogische Studiën, 1970)
Met ingang van 1 januari 1971 heeft Dr. Grandia het secretariaat van de redactie van Pedagogische Studiën neergelegd. Op 1 januari 1958is hij Dr. A. W. Haenen in deze functie opgevolgd. Hij gaat dus heen na 12 volle jaren'trouwe dienst'. De lezer denke daar niet geringover. De redactiesecretaris is de spil van hetbedrijf, dat zich voltrekt aleer de persklare coPij van ons maandblad voor afdrukken aan dei^itgevers kan worden toegezonden. De vele beslommeringen, die dit werk met zich meebrengt, vullen een aanzienlijk deel van de vrije"ren, die de functionaris naast een volledigedagtaak beschikbaar heeft, uren, waarin nogZoveel anders om aandacht vraagt. GrandiaVoltooide in deze jaren o.m. zijn universitairestudie met een omvangrijk en in brede kringßcwaardeerd proefschrift,^o is dit vertrek naar twee zijden een gebeurl^nis van belang. Voor ons tijdschrift betekenthet iict verlies van een geroutineerd mcdewerdie het Iccuwedcel van de redactioneleborgen heeft getorst. Hij bevestigde mij om te beginnen dat de belangrijkste reden van zijn heengaan in de cumulatie van werk is gelegen. Er bleken, zoals in gevallen als deze meer voorkomt, tevens bijkomende gronden te zijn. Ik wil niet verzwijgendat hij klaagde over de moeizame samenwerking met de uitgever. Grandia is overtuigd vande belangstelling, die men in Groningen voorons werk heeft. Hij meent echter dat de organisatie van het uitgeversbedrijf aan zijn toegenomen omvang onvoldoende is aangepast endat de medewerkers, die aldaar de zorg voorPedagogische Studiën hebben, overbelast zijn.Laat ons hopen dat de euvelen, waaronder deafgetreden secretaris heeft gezucht, van voorbijgaande aard zijn. Er bleek nog een andere bijkomende ontslaggrond te zijn. De instelling vande kernredactie heeft tot dusver niet aan deverwachtingen beantwoord, die Grandia ervanheeft gekoesterd. Hij had uit haar kring eengrotere medewerking verwacht wat het schrijven van artikelen, bijdragen voor de 'pedagogische kroniek' en recensies betreft. De bedoelingom het wetenschappelijk peil van PedagogischeStudiën op te voeren, heeft zijn volledige instemming. Er is, naar zijn mening, ook nietstegen dat de redactie zich in verband daarmedekritisch opstelt jegens ingezonden bijdragen.