Pedagogisch nieuws - Bekend, O.N. (Pedagogische Studiën, 1969)
Prof. Dr. Ph. J. Idenburg, hoogleraar in de sociale faculteit van de Universiteit van Amsterdam, heeft in een toespraak ter gelegenheid van deopening van het studiejaar 19681969 van het Nutsseminarium voor Pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam medegedeeld dat het Nutsseminarium in februari 1969 50 jaar hoopt te bestaan. Het is de oudsteinstelling voor onderzoek van het onderwijs in Nederland. Er verschijn'voor deze gelegenheid een studie van Dr. N. Deen: „Een halve eeuv*'onderwijsresearch". Spr. wees op het succes van de „Proeve van een leerplan voor het basisonderwijs", waarvan thans 4000 exemplaren zijn ge'plaatst. De derde druk is in voorbereiding. Intussen verricht het Nutsseminarium leerplanstudies op de terreinen van het reken en het taalonderwijs. De Amsterdamse schooltoetsen, welke het Nutsseminarium sameOmet het Research Instituut voor de Toegepaste Psychologie samenstelt,hebben een nationale betekenis gekregen. In 1968 deden er 17000 leerlingenaan mede, in 1969 zullen het er tenminste 27000 zijn. R. van den Berghe behandelt in zijn studie Wetenschappelijke begeleidif^van de onderwijsvernieuwing (Tijdschrift voor Opvoedkunde 13de ja^f'gang 19671968 nr. 5, blz. 257295) in § 2 Het doorstromen van v^»"nieuwingsideeën en in deze paragraaf onder b. De communicatiekanal^"'„Bij een eerste benadering van dit aspect van het probleem zou men kuö'nen veronderstellen dat, in de mate waarin de leerkracht geïnformeet^wordt over het bestaan van b.v. een nieuwe methode, hij in dezelfde ma'®