Boekbeoordelingen - Wijlaars, J. (Pedagogische Studiën, 1969)
„Vóór het kind kan leren lezen, moet het reeds veel ervaring hebben opgedaan en zichzelf veel geleerd hebben. Het moet van jongsaf plaatje^hebben bekeken en geleerd hebben te benoemen wat erop afgebeeldstond", zo stelt de auteur in de toelichting. Het is dan ook de bedoelingvan deze platenboekjes de kleuter een gebeurtenis te laten meebelevendoor middel van opeenvolgende platen, die in onderling verband staanBij de opzet van de platen is men uitgegaan van de ervaringen, die prak'tisch elke kleuter in onze samenleving kent. De onderwerpen luiden: Ee^morgen thuis (deel 1) Boodschappen doen (deel 2) Naar de dokter (de^'3) Sinterklaas (deel 4). Een groepje kinderen praat over de plaatjesstelt er vragen over. Het meebeleven van de ervaringen van de hoofdpersonen in deze verhalen verrijkt de opvattingen van de kleuter over he'gezin, het spel, het werk en tevens krijgen ze hierdoor een houvast voofhet eigen gedragspatroon. Het is duidelijk dat het hier op de eerste pla^'®gaat om het interpreteren van ervaringen en niet om waarnemingsoef^'ningen. Als we deze boekjes „voorbereidend lezen" willen noemen, i^]len we daarbij dus eerst moeten denken aan voorbereiding op hetpende lezen. Immers door het stellen van goede vragen door de Icerkracnen het stimuleren tot het stellen van vragen door de kleuter, het vcrtcl'^"^benoemen en vergelijken ontstaat een complex van activiteiten d^'kleuters relaties doet ontdekken. Hierdoor zal de kleuter in staatgesteld zijn plaats in zijn eigen wereld, zijn „eigen leventje" te vinden. ^losse platen kunnen dienen als centrum voor verzamelingen van vo ^werpen of plaatjes. Bovendien kunnen van de losse platen puzzels worgemaakt. In de toelichting is tenslotte een overzichtelijk geheel van suSgesties voor de gesprekken (per plaat) en voor de diverse activiteiten ^genomen. Het zal de kleuterieidster kunnen helpen zeer doelgericht tete gaan met dit nieuwe materiaal. De uitvoering van de boekjes isnisch goed verzorgd; overdaad en franje zijn doelbewust vermeden,der doorwerkend op de gedachte die aan dit materiaal ten grondslagzou het mogelijk moeten zijn een volgende, moeilijker serie te ontwerpmet andere aspecten uiteraard, speciaal bedoeld voor de spcellecrkias.Rotterdam j. M. vviJl'^^