LERAAR EN OPVOEDINGSSTIJL - MÖNKS, F. (Pedagogische Studiën, 1969)
Wat is opvoedingsstijl?Een tijdje geleden kwam een psycholoog, die docent aan een verpleegstersschool is, bij een bijeenkomst van collega's met het volgende voorval: »Op een zekere dag kom ik een verpleegstersklas binnen om les te geven. In de voorste rij hebben twee jonge verpleegsters provocerend hun benen op de tafel liggen. Zodra ik dit zag, zei ik: „In deze klas geef ikS^en les", en verliet het lokaal. Een collega (A) zei toen: „Ik zou dit'helemaal geïgnoreerd hebben, ik zou gewoon les gegeven hebben enhelemaal niet hierop zijn ingegaan", waarna een tweede (B) reageerde„Ik zou deze meisjes de klas uitsturen!", en een derde (C): „Ik2ou deze meisjes een flink standje geven!", waarna een vierde collega(ö) de opmerking maakte: „Dit vind ik nu een typisch voorbeeld vanbedorvenheid van de tegenwoordige jeugd", en vervolgens een vijfde (E): „Nou, in mijn ogen is dit een gezond teken, dat ze zo vrij zijn^at ze zoiets überhaupt durven".