SCHOOLKEUZE, SCHOOLSUCCES EN MAATSCHAPPELIJKE CARRIÈRE - GROEN, M. (Pedagogische Studiën, 1968)
De veel besproken uitbreiding en intensivering van wetenschappelijkonderzoek is slechts te realiseren als de onderwijsinstellingen voldoende goed opgeleide abituriënten afleveren. Willen de onderwijsinstellingen aan de toenemende vraag naar onderzoekers en hun hulppersoneel op adequate wijze blijven voldoen, dan zullen de nodige hervormingen in ons onderwijssysteem ingevoerd dienen te worden.Dit soort hervormingen vraagt onderzoek: onderzoek van het onderwijs. Het ligt voor de (hand dat de onderwijsinstellingen zelf over onvoldoende mankracht beschikken om naast de zich steeds uitbreidende taak van het onderwijsgeven ook nog grotere projecten naar de effectiviteit van het onderwijssysteem op te zetten. Volgens sommige autoriteiten raakt zelfs de „gewone" research aan de universiteiten in hetgedrang (Hellinga, 1967).