OVER STUDIETOETSEN - BIJL, J. (Pedagogische Studiën, 1967)
Er zijn in onze dagen twee bezigheden, die wetenschappelijke werkers,welke zich voor de school dienstbaar willen maken, beoefenen: „Hetmaken van studietoetsen" en „Het programmeren van leerstof'.Dat wij onze aandacht op de eerste bezigheid willen richten is eengevolg van het verschijnen van twee publicaties \ die beide zeer recent verschenen en dit thema behandelen.Het boek van de Groot vormt stellig een „gebeurtenis" binnen onsonderwijs. En wel om verschillende redenen: 1. Om de persoon van de schrijver. De Groots positie binnen depsychologiebeoefening is zonder meer „gezaghebbend" en velen zullenhem zien als een „vernieuwer" op dit terrein en mogelijk ook binnenandere gedragswetenschappen. Het kan niemand verborgen blijven dathij zich op de school richt als een belangrijk werkterrein voor detoegepaste psychologie. Op het gebied van de beleidsvorming terzakevan de onderwijsresearch is de Groot dan ook actief doordat hij bestuurslid is van de Stichting voor Onderzoek van het Onderwijs.