VERLICHTING EN ROMANTIEK - GEMEENSCHAPPELIJKE OORSPRONG - VELDE , I. (Pedagogische Studiën, 1967)
Jean Fabre, hoogleraar aan de Sorbonne, cultuurhistoricus van naam,heeft onder de titel Lumières et Romantisme. Energie et nostalgie deRousseau ä Minkiewicz een bundel opstellen gepubliceerd (Paris, Librairie C. Klincksieck, 1963) en deze verzameling, als gebruikelijk, latenvoorafgaan door een Introduction. De centrale figuren in de vijf eersteopstellen zijn drie der grote Franse denkers uit de achttiende eeuw:Diderot, Rousseau, Voltaire; de centrale figuur uit de laatste opstellen isde Pool Minkiewicz (17981855), in 1829 uitgeweken. Hij werd later deeerste hoogleraar in de Slavische talen aan het Collége de France. Hetgaat ons echter niet om de opstellen zelf, hoe lezenswaard deze ook zijnom de diepgaande en toch haast achteloos gespreide eruditie en om dehumane geest waarvan deze eruditie getuigt, wel om de inleiding. En danspeciaal om dat gedeelte, waarin Fabre de verhouding VerlichtingRomantiek nader onderzoekt en waarin hij tot een visie komt, die velenverrassen zal.