FRANCOIS RABELAIS ALS PEDAGOOG - VELDE , I. (Pedagogische Studiën, 1967)
Auteur van Le Gargcmtua et Ie Pantagruel, voor het grootste gedeelte in de dertiger jaren van de zestiende eeuw verschenen, een man met een avontuurlijk leven, zwerver van de ene geestelijke orde naar de andere,zwerver van geestelijke functies naar wereldlijke functies, een levensgenieter ver boven het gemiddelde begaafd, een oorspronkelijk denker,een vrije denker, een man met een zeer geringe eerbied voor gevestigdeautoriteit, in veel opzichten een zestiendeeeuwse Franois Villon. Literator, schepper van het Franse proza, theoretisch pedagoog, ontwerper vaneen stoutmoedig, maar buitensporig opvoedingsplan, een „realistischereactie tegen het scholastisch formalisme", maar een reactie die tot ge^voon menselijke proporties teruggebracht, veel goeds bevatte (7, 422).