DE OMVANG VAN HET ONDERWIJS EN HET LEERPLAN - DEEN, N. (Pedagogische Studiën, 1967)
Het leerplan geeft de omvang van het onderwijs aan en de verdeling van de leerstof over de klassen. Dit onderwijs moet worden gegeven gedurende ten minste 1040 uren per jaar." Zk) luiden de eerstetwee zinnen van lid 2 van artikel 25 van de lageronderwijswet van'920. Het ontwerpen van dit leerplan wordt in het eerste lid, middentussen de regeling van schooltijden en vakanties, de lijst der bij hetonderwijs te gebruiken boeken en de verdeling van de school in klassen toegeschoven aan het Hoofd der School. Daarmee is het laatste^oord nog niet gesproken: burgemeester en wethouders stellen het vast,'n overeenstemming met de inspecteur. Voor het bijzonder onderwijs"laakt de wet het iets eenvoudiger: „Het leerplan wordt aan de inspecteur medegedeeld. Het mag niet door de Onderwijsraad als niet voldoende aan de wettelijke vereisten afgekeurd zijn." (art. 89.2). Wie hetontwerpt, wie het vaststelt, wordt in het midden gelaten. Overeenstem'^■ng met de inspecteur is niet noodzakelijk. De Vrijheid van het onderwijs is hier ongetwijfeld mee getiiend. Maarstaat het met de kwaliteit?zich met het bepalen van de omvang van het onderwijs wil (of:"'oct) bezighouden sluit op een complex van problemen, die in het leerP'an tot een bevredigende oplossing moeten komen. Het alternatief isleerplan pro forma, dat schuil gaat achter „de lijst der bij het°"derwijs te gebruiken boeken".