Opvoedkunde en maatschappij - Vliegenthart, W.E. (Pedagogische Studiën, 2023)
Aangezien de opvoeding in het grote maatschappelijke verband verloopt,zal nóch de opvoedkundige zinvol werk ten bate van de praktische opvoeding kunnen doen, nóch de wetenschap der opvoedkunde een zuiverebeschrijving van het opvoedingsgebeuren kunnen geven, wanneer zij nietsteeds het maatschappelijk gebeuren in het oog houden. Het gaat er de opvoedkundige om, kinderen zover te helpen komendat zij straks als volwassen mensen kunnen leven in, en naar vermogenbouwen aan de maatschappij van morgen. Dan zal de wetenschap, diehem tot uitgangspunt dient, het geheel van de invloeden moeten trachtente overzien, die dat kind op de weg naar volwassenheid steunen of hinderen. Hoe zijn die invloeden en hoe verschuiven die; welke andere vormen krijgt het leven van kinderen, dat van volwassenen; wat zijn, inverband daarmee, de zaken die juist nu bijzondere aandacht van de opvoeding vragen?