Onderzoek naar de relatie tussen professionele leergemeenschapkenmerken in vakgroepen, professionele ontwikkeling van leraren en leiderschap - Valckx, J.; Devos, G.; Vanderlinde, R. (Pedagogische Studiën, 2018)
Leraren hun professionele ontwikkeling (PO) is belangrijk voor de kwaliteit van onderwijs. Professionele leergemeenschappen (PLG’s) worden beschouwd als veelbelovende contexten voor deze PO. Deze studie onderzoekt PLG-kenmerken in vakgroepen in secundaire scholen en de rol van deze kenmerken voor leraren hun PO. Deze studie gaat ook na hoe leiderschap deze PLG-kenmerken en PO faciliteert. Gebaseerd op leraren hun percepties over de sterkte van PLG-kenmerken in hun vakgroep, werden twee hoog- en twee laagscorende PLG-vakgroepen geselecteerd voor een kwalitatief exploratief casestudie onderzoek. Semigestructureerde interviews (n=21) met leraren wiskunde, Frans en Project Algemene Vakken (PAV), vakgroepvoorzitters en schooldirecteurs vonden plaats. De resultaten toonden aan dat hoogscorende PLG-vakgroepen potentieel hebben voor leraren hun PO. Deze leraren hebben een gedeelde en vakgerelateerde PO. Daarnaast verschillen de leiderschapspraktijken van schooldirecteurs en vakgroepvoorzitters in de hoog- en laagscorende PLG-vakgroepen. De samenwerking tussen leraren en hun PO wordt meer gestimuleerd door schooldirecteurs en vakgroepvoorzitters van hoogscorende PLG-vakgroepen.