Onderzoeksgerelateerde activiteiten in het dagelijkse werk van leraren - Imants, J.; Veen van , K.; Pelzer, B.; Nijveldt, M.; Steen der van , J. (Pedagogische Studiën, 2010)
In dit artikel staan de onderzoeksgerelateerde activiteiten die leraren in basisscholen uitvoeren in hun dagelijkse werk centraal. Daarnaast is gekeken naar hoe de school dit soort activiteiten ondersteunt of belemmert. De onderzoeksgerelateerde activiteiten zijn geoperationaliseerd op basis van de regulatieve cyclus van Van Strien en kenmerken van systematische reflectie. Data is verzameld met een vragenlijst onder leraren (n = 220) en een vergelijkende casestudy in twee scholen. De resultaten laten zien dat leraren in hun eigen waarneming veel onderzoeksgerelateerde activiteiten uitvoeren. Er zijn echter aanzienlijke verschillen per school. De verkennende analyse van twee scholen laat zien dat een doelgericht en gezamenlijk uitgevoerd schoolbeleid met aandacht voor planmatig en evidence-based werken ondersteunend lijkt te zijn voor de onderzoeksgerelateerde activiteiten van leraren.