De weg naar transfer: een concept– en contextbenadering voor het vak economie in het voortgezet onderwijs - Kneppers, L.; Boxtel van , C.; Hout-Wolters van , B. (Pedagogische Studiën, 2009)
In deze studie onderzochten we effecten van twee instructievormen: een instructie op het versterken van concepten en een instructie op het versterken van het leggen van verbindingen tussen context en concept. Hoewel leerlingen over conceptuele kennis beschikken als gevolg van lessen economie, kunnen er twee belemmeringen zijn voor leerlingen om tot transfer te komen. Eén mogelijke belemmering is een te weinig ontwikkeld en geordend conceptueel netwerk. Een tweede mogelijke belemmering is het feit dat leerlingen nauwelijks in staat zijn verbindingen te leggen tussen concepten en praktijkproblemen. Beide belemmeringen kunnen resulteren in een lage transfer. Aan dit experiment namen 139 leerlingen uit klas 5 vwo deel. Alle leerlingen scoorden significant beter op de natoets, waarin conceptuele kennis werd gemeten, in vergelijking met de voortoets. Er waren geen significante verschillen tussen de twee instructievormen op de transfernatoetsen. Geconcludeerd wordt dat het leggen van verbindingen tussen praktijksituaties en concepten niet gemakkelijk geleerd wordt door leerlingen. Contextgericht onderwijs draagt echter wél bij aan hun kennis van concepten.