Cognitieve psychologie en wiskundeonderwijs: Een discussiebijdrage met methodologische en theoretische commentaren - Imbo, I.; Vandierendonck, A. (Pedagogische Studiën, 2009)
Er worden in dit themanummer vier studies voorgesteld in het veld van de psychologie van wiskundeleren en -onderwijzen. In onze discussiebijdrage geven wij een kritische reflectie op de experimenten die in elke bijdrage worden besproken. We becommentariëren ze eerst vanuit een methodologisch oogpunt, waarbij we experimenteel en quasi-experimenteel onderzoek met elkaar vergelijken. Daarna becommentariëren we de studies vanuit een cognitief psychologisch oogpunt, waarbij we onder andere verder ingaan op het belang van executieve functies. We gaan na waarom men rekenfouten maakt en wat hieraan te doen is. We geven ideeën voor verder onderzoek en sluiten onze bijdrage af met enkele implicaties voor de praktijk van het wiskundeonderwijs.