Notitie: Reflecties op het Programma Onderwijsonderzoek 2008 – 2011 - Jochems, W.; Merriënboer van , J. (Pedagogische Studiën, 2008)
In augustus 2007 is het nieuwe “Programma Onderwijsonderzoek 2008-2011” verschenen (PROO, 2007b). Het bouwt voort op het programma 2004-2007, maar is geactualiseerd naar aanleiding van nieuwe wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen. Inhoudelijk biedt het programma ruimte voor verreweg het grootste deel van het Nederlandse onderwijsonderzoek. Gegeven de bescheiden beschikbare middelen komt het ons voor dat een programma waarin scherper inhoudelijke en strategische keuzen zouden zijn gemaakt tot kwalitatief beter onderzoek zou leiden met uiteindelijk een grotere impact op de onderwijspraktijk.