Leren door te corrigeren: De leerwinst van de leerlingbeoordelaar bij het nakijken van het werk van medeleerlingen in voortgezet bètaonderwijs. - Bos, A.B.H.; Terlouw, C.; Pilot, A. (Pedagogische Studiën, 2008)
Vanwege de schaarste aan docenttijd is het relevant of tijdwinst voor docenten bereikt kan worden door leerlingen het werk van medeleerlingen te laten beoordelen. Maar ook is de vraag relevant of een dergelijke beoordeling leidt tot leerwinst voor de beoordelende leerling zelf. In een experiment in het voortgezet bètaonderwijs, waarbij iedere leerling een complete toets van een medeleerling nakeek, is gevonden dat er inderdaad een leerwinst optreedt bij de beoordelende leerlingen. Dit effect is nader onderzocht in een situatie, waarbij leerlingen antwoorden op toetsvragen beoordeelden met behulp van expliciete nakijkcriteria in een met ict ondersteunde opzet. De grootste leerwinst in deze digitale omgeving werd bereikt door leerlingen die een pretest maakten voordat ze de nakijkcriteria gebruikten bij het beoordelen van antwoorden van andere leerlingen.