Onverwerkt verlies, gedesorganiseerde gehechtheid enbeangstigend opvoedersgedrag: Een vooronderzoek - Schuengel, C.; IJzendoorn van , M.H.; Blom , M.J. (Pedagogische Studiën, 1997)
Onverwerkt verlies bij ouders blijkt samen te gaan met gedesorganiseerde gehechtheid bij jonge kinderen (Van IJzendoorn, 1995). Een verklaring die is geopperd voor dit verband veronderstelt dat deze ouders zich beangstigendgedragen (Main en Hesse, 1990). We observeerden het gedrag van 16 moeders bij hen thuis.Onverwerkt verlies werd vastgesteld op basis^an het gehechtheidsbiografisch interview(George, Kaplan en Main, 1985). Gedesorganiseerde gehechtheid stelden we vast in deVreemde Situatie procedure. Beangstigendgedrag bleek voor te komen tijdens de thuisobservaties, en samen te hangen met onverwerkt verlies. We vonden echter vooralsnoggeen samenhang tussen beangstigend gedragen desorganisatie.