Taalvaardigheid Papiamentu en Nederlands van leerlingen - Severing, R.; Verhoeven, L. (Pedagogische Studiën, 1995)
In dit artikel wordt een onderzoek besprokennaar het taalvaardigheidsniveau van de eersteen de tweede taal van kinderen op het eilandCurafao. Op Cura^ao, dat een deel is van de Nederlandse Antillen, is Papiamentu de voertaal inhet gezin en de wijdere omgeving, terwijl hetNederlands de officiële instructietaal op schoolis. Er is een onderzoek uitgevoerd naar de taalvaardigheid in zowel het Papiamentu als het Nederlands bij een proefgroep van 200 kinderen ingroep 7 van de basisschool op Cura^ao. Daarbijis onderscheid gemaakt tussen taken voor taalbegrip: lexicon, syntaxis en tekstbegrip enerzijds en decodeervaardigheid anderzijds. Uit deresultaten blijkt duidelijk dat het niveau vantaalbegrip beter ontwikkeld is in het Papiamentu, dan in het Nederlands. Het is echter opvallend dat het niveau van decodeervaardigheid in het Nederlands hoger is dan in hetPapiamentu. De resultaten verschaffen tevensinzicht in de samenhang tussen taalvaardigheden, sociolinguïstische factoren en de achtergrondkenmerken van de kinderen.