Stephan Strassers dialogische fenomenologie - Monshouwer, A. (Pedagogische Studiën, 1994)
Stephan Strasser (19051991)^ had een internationale vermaardheid als wijsgerig antropoloogen wetenschapsfilosoof op het gebied van desociale wetenschappen. Daarnaast werd hijvooral in Nederland, België en de Duitstaligelanden tevens beschouwd als een belangrijk(wijsgerig) pedagoog. Buiten de enge kring vanenige vakfilosofen is echter weinig bekend overzijn meest basale filosofische uitgangspunten,die samen te vatten zijn onder de naam 'dialogische fenomenologie'. Dit artikel beoogt een antwoord te geven op de volgende vragen: Wat isvolgens Strasser 'fenomenologie' in het algemeen? Waarin bestaat het specifieke karaktervan een dialogische fenomenologie? Welke ontwikkelingen heeft dit idee van een dialogischefenomenologie bij Strasser doorgemaakt? Watzijn de implicaties ervan voor (de doeleindenvan) opvoeding en onderwijs?