Zorg en rechtvaardigheid - Vreeke, G.J. (Pedagogische Studiën, 1993)
Kohlbergs theorie is lange tijd de dominantetheorie op het gebied van de morele ontwikkeling geweest. Het is ook een produktieve theorie:ze heeft tot veel onderzoek geïnspireerd en veelkritiek en discussie uitgelokt. Een van de belangrijkste critici is Gilligan. Haar verwijt is datKohlbergs theorie niet de morele ontwikkelingmaar slechts één aspect daarvan thematiseert,namelijk het oordelen over de rechtvaardigheidvan handelingen. In haar boek In a DifferentVoice verdedigt zij de stelling dat morele problemen door mannen en vrouwen op fundamenteelverschillende wijze benaderd worden. Het denken in termen van rechtvaardigheid beschouwtzij als typisch mannelijk. Het vrouwelijk perspectief wordt veel meer gekenmerkt door persoonlijke betrokkenheid en zorg.