Effectieve voorrangskenmerken in de school en in de klas - Werf der van , M.P.C.; Weide, M.G. (Pedagogische Studiën, 1993)
In de eerste cohortstudie van de landelijke evaluatie van het Onderwijsvoorrangsbeleid, uitgevoerd in 1988, is door middel van schriftelijkevragenlijsten, afgenomen bij directeuren enleerkrachten van basisscholen, informatie verzameld over school en klaskenmerken. Bij deleerlingen in groep 4, 6 en 8 zijn testen afgenomen voor intelligentie, taal en rekenen. Uit deresultaten blijkt dat er enige verschillen zijn inschool en klaskenmerken tussen scholen metverschillende aantallen achterstandsleerlingen,maar de verschillen zijn niet erg groot. Scholenmet veel allochtone leerlingen scoren wat hogerop enkele school en instructieeffectiviteitskenmerken en op enkele variabelen met betrekking tot specifieke strategieën voor achterstandsleerlingen vergeleken bij de anderegroepen scholen.