De dood van de universiteit - Masschelein, J. (Pedagogische Studiën, 1993)
De universiteit is dood en daarmee verdwijnt ook een vormingsideaal dat zich richtte op veralgemeenbaarheid (van kennis) en op het overstijgen van het particuliere. Vandaag lijkt vorming nog slechts het particuliere belang en hetzelfbehoud te dienen, en is het hoogste doei vande universiteit niet kennis, maar prestige. Deuniversiteit is geen instituut van vorming meer,maar een \eerorganisatie waar communicatienetwerken de plaats innemen van het discussieseminarie. Misschien is er nog leven voorde universiteit indien ze een nieuwe vorm vindt diespeelruimte laat voor een kritisch en 'storend'denken, voor verontrustende vragen en daarmee voor vorming.