De jaarlijkse bijeenkomst vanhet 'international Congressfor School Effectiveness andimprovement': Norrköping 1993 - Imants, J. (Pedagogische Studiën, 1993)
Al vrij snel is binnen het ICSE de aandachtverbreed tot vraagstukken op het terrein vanonderwijsvernieuwing. Met de constateringdat bepaalde factoren kenmerkend zijn voor effectieve scholen is een eerste stap gezet. Devolgende stap is om na te gaan of en hoe dezefactoren op zinvolle wijze toegepast kunnenworden in minder effectieve scholen. Hiermeewordt de relatie tussen School Improvement enSchool Effectiveness aan de orde gesteld. Enkele jaren geleden is de thematiek en de naamvan de organisatie dan ook uitgebreid tot ICSEI. Het samengaan van de bovenstaande tweestromingen moet vooralsnog als een 'verstandshuwelijk' getypeerd worden. Integratiewordt bemoeilijkt door verschillen in objectvan onderzoek, onderzoeksbenadering en visieop de school als organisatie, zoals uit analysesvan bijvoorbeeld Reynolds blijkt.