Waardenoriëntaties in de Nederlandse onderwijspolitiek - Karsten, S.; Groot, C.A.M.; Ruiz, M.A. (Pedagogische Studiën, 1992)
Het relatief grote maatschappelijk belang dat aan het onderwijs wordt gehecht, maakt de vormgeving en inrichting van ons onderwijs toteen omstreden kwestie. Standpunten die hierbijingenomen worden zijn sterk waardebepaald.Dit komt in de eerste plaats omdat het oordeelvan de verschillende betrokkenen over het onderwijs niet alleen afhankelijk is van hun wensen en ideeën omtrent hun individuele positiein de (toekomstige) maatschappij, maar ookvan hun levensbeschouwelijke of ideologischevisie. In de tweede plaats zijn oordelen en beslissingen over onderwijs nauw verweven metbredere maatschappelijke oordelen over gelijkheid, rechtvaardigheid en vrijheid.