Reflectie en de professionele ontwikkeling van leraren - Korthagen, F.A.J. (Pedagogische Studiën, 1992)
Er wordt een samenvatting gegeven van hetschaarse onderzoek naar de effecten van opleidingsprogramma's die tot doel hebben reflectie bij a.s. leraren te bevorderen. Daarbij wordt terillustratie Ingegaan op een Nederlands onderzoeksproject op dit gebied. Geconcludeerdwordt dat er enige positieve resultaten te melden zijn, maar ook dat er aanwijzingen zijn dateffecten vooral op de langere termijn zichtbaarworden. Het blijkt moeilijk te zijn om contextvariabelen onder controle te houden, zoals invloeden van de stageschool, de Invloed vanvroegere ervaringen met onderwijs en leerorlëntaties van studenten. Ten slotte wordenaanbevelingen gedaan voor verder onderzoek.