Richting, autonomie en kwaliteit in het onderwijs - Wieringen van , A. (Pedagogische Studiën, 1992)
De institutionele context is in dit artikel opgevat als een particuliere of openbare context. Verschillen beide soorten context als het gaat omhet beïnvloeden van bepaalde organisatiekenmerken van scholen? Kennen scholen autonomie in het bepalen van hun organisatieontwerp? De mate van autonomietoekenning doorbesturen in openbaar en bijzonder onderwijs isop verschillende terreinen onderzocht. Op hetgebied van materiële exploitatie zijn aanzienlijke verschillen aanwezig tussen grotere bijzondere en grotere openbare schoolbesturen. Bestuurlijke schaalvergroting en toekenning vanautonomie via de weg van deregulering zou gevolgen kunnen hebben voor de mate waarinproduktieve organisatiekenmerken worden bevorderd in openbaar en bijzonder onderwijs.