'Geef mij maar werk'. Jongeren over de tijdelijke voorziening gemeentelijke werkgelegenheidsinitiatieven voor jongeren - MEIJERS, F.; WIJK , R. (Pedagogische Studiën, 1990)
Sedert 1 juli 1987 experimenteert een grootaantal gemeenten met de voorloper van hetJeugdwerkgarantieplan: de Tijdelijke Voorziening Gemeentelijke Werkgelegenheidsinitiatieven voor Jongeren (G WJ). Uit de hiergepresenteerde onderzoeksresultaten blijktdat deelnemende jongeren een instrumentelehouding ten aanzien van het GWJhebben: zijverwachten door hun deelname een goedekans op een vaste baan te maken. Hun ervaringen tijdens de eerste maanden van deelname zijn voor velen van hen echter aanleidingom hieraan te gaan twijfelen, hetgeen resulteert in drop out dan wel in een explicietevraag aan projectbegeleiders moeite te doenom hen aan een baan te helpen. Hetgeen buiten de taakstelling van de projecten valt.