De 'neutraliteit' van het openbaar onderwijs Een historische beschouwing: 1795-1857 - BRASTER, J.F.A. (Pedagogische Studiën, 1989)
Eén van de wezenskenmerken van het openbaaronderwijs in Nederland is de 'neutraliteit'. In dit artikel wordt een antwoord gegeven op de vraagin hoeverre het 'neutraliteits'begrip, zoals datna 1857 naar voren komt in de discussies overhet karakter van de openbare school, is terug tevoeren op ontwikkelingen in de periode 17951857. Hierbij wordt levens ingegaan op de roldie de overheid en maatschappelijke organisaties hebben gespeeld bij de bepaling van hetkarakter van het openbaar onderwijs.