Emotionele ontwikkeling in de basisschoolleeftijd - TERWOGT , M. (Pedagogische Studiën, 1989)
Tussen het vijfde en twaalfde jaar maakt eenkind een snelle cognitieve ontwikkeling door.Dit beïnvloedt tevens de emotionele ontwikkeling van het kind in sterke mate. De hoeveelheidinformatie die tegelijkertijd verwerkt kan worden neemt snel toe. Daarmee kunnen, door eencombinatie van het eigen gezichtspunt met sociale overwegingen, bv. emoties als trots ofschaamte ontstaan. Morele en conventionele regels worden medebepalend voor emotioneelgedrag. Vaak kan worden volstaan met het verbergen van een emotie. Soms ook verkiest mende emotie zelf te bestrijden door de situatieopnieuw in te schatten. Door reßectie op heteigen emotionele functioneren en observatie vananderen ontwikkelt het kind gaandeweg de benodigde kennis om jlexibel met emoties om tekunnen springen. De omgeving kan het kind bijdeze activiteit stimuleren dan wel dit soort kennis rechtstreeks overdragen.