Het belang van technisch lezen, woordenschat en ruimtelijke intelligentie voor begrijpend lezen - AARNOUTSE, c.A.J.; LEEUWE , J.F.J. (Pedagogische Studiën, 1988)
In dit onderzoek wordt nagegaan wat de relatieve bijdrage is van technisch lezen, woordenschat en ruimtelijke intelligentie in de verklaring vanbegrijpend lezen voor verschillende leerjarenvan het basisonderwijs. Voor het beantwoordenvan de onderzoeksvraag werden datasets uitverschillende onderzoeken met LISREL geanalyseerd. De resultaten tonen aan dat woordenschal als de belangrijkste voorspeller vanbegrijpend lezen kan worden aangemerkt.Daarna volgt ruimtelijke intelligentie, terwijltechnisch lezen meestal de kleinste bijdrage levert.