Vol 88 Nr 1 (2011)

Gepubliceerd: 2011-01-01

Artikel

  • Burgerschapscompetenties van jongeren in Nederland

    G. Ledoux, F. Geijsel, R. Reumerman, G. Dam ten

    In dit artikel worden de resultaten gepresenteerd van een landelijk onderzoek naar de burgerschapscompetenties van jongeren in het basis- en voortgezet onderwijs. Burgerschapscompetenties is gedefinieerd als de kennis, vaardigheden, attituden en reflectie die jongeren in een democratische en pluriforme samenleving nodig hebben om de sociale taken waarmee ze in hun alledaagse leven geconfronteerd worden adequaat te kunnen vervullen. De vragenlijst Burgerschapscompetenties is afgenomen bij 16000 leerlingen van groep 8 van het primair onderwijs en leerjaar 3 van het voortgezet onderwijs. Met behulp van variantie- en partiële correlatieanalyses zijn verschillen tussen leerlingen in onderlinge samenhang geanalyseerd. De resultaten laten verschillen zien met betrekking tot sekse, leeftijd, cognitief niveau, SES en herkomst van de leerling, evenals verschillen in burgerschapscompetenties die samenhangen met de stedelijke omgeving van de school waarop de leerlingen zitten.

  • Evaluatie van een beoordelingssysteem voor de kwaliteit van competentieassessments

    S. Wools, P. Sanders , T. Eggen , L. Baartman , E. Roelofs

    In dit artikel wordt de ontwikkeling van een beoordelingssysteem voor de kwaliteit van competentie-assessments beschreven. De ontwikkeling is gestuurd door principes van ontwerponderzoek. In de beschrijving van het onderzoek wordt volgens een indeling in drie fases achtereenvolgens de ontwerpopdracht geformuleerd, het prototype beschreven en wordt er gerapporteerd over een uitgevoerd evaluatieonderzoek. Tijdens het evaluatieonderzoek werd het beoordelingssysteem voor de kwaliteit van competentie-assessments door elf assessmentexperts gebruikt om de kwaliteit van een Centraal Schriftelijk en Praktisch Examen Transport en Logistiek te beoordelen. In het artikel wordt geconcludeerd dat het beoordelingssysteem in de huidige vorm nog niet geschikt is voor de beoordeling van de kwaliteit van competentieassessments. Want hoewel assessmentexperts het in principe eens zijn met gemaakte ontwerpkeuzes is het noodzakelijk om de gebruikersvriendelijkheid te verhogen. Daarnaast zal ook de beoordelaarsovereenstemming verhoogd moeten worden om een goede beoordeling van kwaliteit mogelijk te maken.

  • Wat motiveerde je om docent te worden? Relaties met professionele betrokkenheid en vertrouwen in eigen kunnen bij beginnende en ervaren docenten in het voorgezet onderwijs.

    M. Fokkens-Bruinsma, E. Canrinus

    Dit onderzoek gaat in op de motivatie, de betrokkenheid en het vertrouwen in eigen onderwijsvaardigheden van docenten in het voortgezet onderwijs. De motieven van 1.177 beginnende, ervaren en senior-docenten zijn gecodeerd middels een aangepaste versie van de FIT-Choice Scale. Er is vervolgens gekeken naar relaties met betrokkenheid en vertrouwen in eigen kunnen. Het onderzoek laat zien dat beginnende, ervaren en seniordocenten niet verschillen in het belangrijkste motief om docent te worden. Verder blijkt dat beginnende docenten een lagere score behalen op continuerende betrokkenheid (het bewustzijn van de kosten van het verlaten van het beroep) dan ervaren en senior- docenten. Daarnaast verschillen docenten met verschillende motieven om docent te worden in hun affectieve betrokkenheid (positieve emoties richting het beroep) en normatieve betrokkenheid (een verplichting voelen om in het beroep te blijven). Verder blijken de motivatie om leraar te worden en onderwijservaring geen effect te hebben op het vertrouwen in eigen kunnen.