Vol 85 Nr 1 (2008)

Gepubliceerd: 2008-01-01

Artikel

  • Sekseverschillen in onderwijsloopbanen in Nederland

    A. Langen van , G. Driessen, H. Dekkers

    In dit artikel worden de resultaten van een studie naar mogelijke ontwikkelingen in onderwijsloopbanen van jongens en meisjes gedurende het afgelopen decennium beschreven. Voor die studie is gebruik gemaakt van uiteenlopende databronnen en onderzoeksrapportages. De resultaten laten zien dat meisjes hun aanvankelijke achterstand ten opzichte van jongens zodanig hebben weggewerkt, dat er momenteel sprake is van een beperkte verticale onderwijsongelijkheid in het nadeel van de jongens. De horizontale onderwijsongelijkheid daarentegen is in het afgelopen decennium nauwelijks veranderd: jongens en meisjes zijn nog steeds zeer ongelijk verdeeld over profielen, sectoren en studierichtingen, hetgeen in de huidige context vooral ongunstig lijkt uit te pakken voor de meisjes.

  • Discussie ‘Naar meer evidence based onderwijs!’

    R.J. Bosker

    In een kritische bespreking van Naar meer evidence based onderwijs (Onderwijsraad, 2006) sommen Gravemeijer en Kirschner een groot aantal bezwaren op tegen dit advies van de Onderwijsraad. Die bezwaren snijden niet altijd hout. Dat het echte experiment de enige juiste onderzoeksmethode zou zijn, wordt bestreden, verwijzend naar het onderscheid tussen context of discovery versus context of justification. Dat er allerlei praktische en ethische bezwaren aan experimenten kleven, zijn geen onoverkomelijke hindernissen. Gewezen wordt op het probleem dat het helaas usance is dat er veel geëxperimeerd wordt in de dagelijkse onderwijspraktijk en dat er menige innovatie wordt uitgerold zonder dat de werkzaamheid daarvan bewezen is

  • Affix-informatie, woordenboekgebruik en transfer bij tweede-taalverwervers in een adaptieve elektronische leeromgeving

    I.I.C.M. Milliano de , A. Vermeer, G.J. Hootsen, R. Werf der van

    Bij 72 volwassen tweede-taalverwervers is het gebruik onderzocht van een digitaal woordenboek met informatie over woordvormingregels bij het lezen van teksten in een adaptieve e-learning-omgeving. In een voortoetstreatment-natoets-design is gekeken of er verschillen waren tussen leerders bij het leren van affixen (bijvoorbeeld on- en -loos) en of er transfer van affixkennis plaatsvindt naar woorden die niet in de teksten stonden. De resultaten laten zien dat zowel hoog- als laagtaalvaardige leerders significant vooruitgaan op de woordvormingtoets, mede dankzij het gebruik van de adaptieve elektronische leeromgeving waarin de moeilijkheidsgraad van teksten automatisch afgestemd was op het taalniveau van een leerder. De proefpersonen boeken ook leerwinst op de items die niet in de teksten voorkwamen. Daarbij hebben degenen die affixinformatie raadpleegden een hogere winst dan degenen die dat niet deden. Deze uitkomsten zijn te interpreteren als transfer van affixkennis, opgedaan bij het raadplegen van affixinformatie bij de tekstitems, en overgedragen naar woorden die niet in de teksten stonden.

  • Boekbespreking: The learning portfolio as a tool for stimulating reflection by student teachers

    M. Endedijk, J. Vermunt

  • Worstelen met werkdruk. De ervaring van intensificatie bij leerkrachten in het basisonderwijs

    K. Ballet, G. Kelchtermans

    De voorbije jaren hebben leerkrachten tal van veranderingen op zich zien afkomen. Vele van deze verwachtingen grijpen diep in op de dagelijkse praktijk van leerkrachten en gaan gepaard met toenemende werkdruk. In dit artikel rapporteren we over een onderzoek waarin de relatie tussen de veranderingsoproepen enerzijds en de beleving van de beroepssituatie door de leerkrachten anderzijds ontrafeld wordt. Meer bepaald wordt blootgelegd hoe processen van interpretatie en betekenisgeving binnen de specifieke culturele en structurele werkcondities van een concrete school de feitelijke impact van de veranderingen bepalen. Vanuit een kwalitatief-interpretatieve benadering werd een meervoudige case study design opgezet en uitgevoerd in Vlaamse basisscholen. Het onderzoek vormt een verdieping en verfijning van de oorspronke - lijke intensificatiethese van Apple (1986). Als bijdrage tot de theorievorming over de werkcondities van leerkrachten (teachers’ work lives) schuiven de auteurs als centrale notie het begrip ervaring van intensificatie naar voren. De analyse reveleert onder meer de complexe mediërende processen van bufferen en filteren door de werkcondities ten aanzien van oproepen tot verandering en nieuwe verwachtingen en laat ook zien welke cen trale rol het professioneel zelfverstaan van de betrokken leerkrachten daarin speelt.