Vol 75 Nr 2 (1998)
Artikel
-
Een nieuwe bijdrage tot de validatie van het (meta)cognitieve deel van de inventaris Leerstijlen (ILS)
De Inventaris Leerstijlen (ILS) van Vermunt(1992) is een zelfrapportage vragenlijst waar-mee van studenten een leerstijlprofiel kan wor-den vastgesteld. Men kan zich echter afvragenof studenten studeren zoals ze aangeven metde ILS. Recent onderzoek van Prins, Busato,Hamaker en Visser (1996) naar de validatie vande ILS leverde beperkte steun op voor de voor-spelling van samenhang tussen ILS-maten enzichtbaar studeergedrag. Dit onderzoek is eennieuwe bijdrage tot de validatie van de ILS. Vijf-ennegentig eerstejaars psychologiestudentenwerd gevraagd tijdens het bestuderen van tweestudieteksten hardop na te denken. Hun uit-spraken werden ingedeeld in categorieën metbetrekking tot studeergedrag. Verschillen instudeergedrag werden afzonderlijk beschouwdvoor laag- en hoogbetekenisgerichte, voor laag-en hoog reproductiegerichte en voor laag- enhoogongerichte studenten. Alleen voor de bete-kenisgerichte leerstijldimensie werd bij slechtsdrie van de zes categorieën waar een voorspel-ling voor is gedaan een significant verschilgevonden in de verwachte richting. De ILS isderhalve als meetinstrument van studeergedragniet geschikt. Verder wordt de suggestiegedaan om de ongerichte leerstijldimensie teinterpreteren als 'onzekerheid over eigen stu-deerproces'.
-
Ontwikkeling van taalvaardigheid bij kleuters op Curagao
Op het eiland Curaqao vormt het Papiamentu detaal van het primaire socialisatieproces van hetovergrote deel van de bevolking. Op de kleuter-school komen de meeste kinderen pas voor heteerst in aanraking met het Nederlands. Voorveel kinderen blijft het contact met die taal ookbeperkt tot het onderwijs. Om op deze com-plexe onderwijsleercontext beter zicht te krij-gen zijn onderzoeksgegevens nodig die onsinformeren omtrent het actuele taalvaardig-heidsniveau van kinderen op Cura^ao.
-
Algemene vaardigheden: een complexe uitdaging
In de huidige samenleving wordt van organisa-ties en individuen verwacht dat zij zich voort-durend aanpassen. Zowel in arbeidsorganisatiesals in het onderwijs geeft men daarom meeraandacht aan algemene vaardigheden. Dezetrend raakt aan alle functies van het onderwijs.Na een korte behandeling van actuele algemenevaardigheidsdoelen in het onderwijs volgt eenanalyse van het begrip (algemene) vaardigheiden het nastreven van onderwijsleerdoelen opdit vlak, in relatie tot kennis, houdingen, waar-den en gewoonten. Geconcludeerd wordt datvoor een effectieve bijdrage aan de ont-wikkeling van algemene vaardigheden bij leer-lingen een expliciete onderwijskundige uit-werking nodig is, gericht op de aspecten:doelstellingen, programma, didactiek, beoorde-ling, invoering.
-
Scholen op rapport: Een reactie op het Trouw-onderzoek naar schoolprestaties
In het najaar van 1997 maakte Trouw in eenbijlage de schoolprestaties van alle scholenvoor voortgezet onderwijs in Nederland open-baar (Agerbeek, Hageman, Kreulen en Lakma-ker, 1997). Geordend naar provincie en school-type publiceerde het dagblad voor elke schoolhet percentage 'onvertraagd geslaagden' (eenschatting van het percentage leerlingen dat heteindexamen haalt zonder in het voorlaatsteleerjaar te zijn blijven zitten), het percentageuitvallers en zittenblijvers op de school in dejaren daarvoor en het gemiddelde van de exa-mencijfers voor Nederlands, Engels en Wis-kunde a. Deze gegevens werden voor vbo,Mavo, havo en vwo weergegeven. Metdeze gegevens berekende de onderwijssocio-loog prof.dr J. Dronkers ten slotte een rapport-cijfer. Behalve de voorgaande prestatiematenwerd in die berekening ook het percentageallochtonen betrokken. Door dit percentagemee te wegen probeerde Trouw te voorkomendat scholen met een zwarte leerlingenpopulatieals vanzelf tot de slechtste worden gerekend.
-
Dronkers' rapportcijfer voor de middelbare scholen:nauwkeurigheid, geldigheiden betekenis
Het doel van dit commentaar is met enigeafstand en vanuit verschillende perspectievende waarde vast te stellen van de rapportcijfersdie Dronkers heeft toegekend in het dagbladTrouw (1997) aan de opleidingen van alleNederlandse middelbare scholen. De centralevragen bij het gebruik van rapportcijfers voorde prestaties van scholen zijn:
-
Het betere is de vijand van het goede. Een reactie op decommentaren over het Trouwrapportcijfer
In deze reactie ga ik in op de commentaren vanVeenstra, Dijkstra, Peschar en Snijders en vanVan Putten en Van der Kamp, elders in ditnummer afgedrukt. Ik probeer in een algemeenbetoog hun bezwaren te bespreken, waarbij ikniet steeds naar hun commentaren verwijs.Hoewel ik hieronder tegen onderdelen van huncommentaar bezwaren zal inbrengen, waardeerik hun collegiaal commentaar erg.